Ličnosti

LIČNOSTI:

Beskonačan je broj umetnika Burleske ali u ovom kratkom spisku su odabrane one ličnosti koje su na neki način ušle u istoriju ove zabave, bilo da se radi o prošlim ili sadašnjim vremenima.


An Korio
(1917, Hartford, Konektikat – 1999, Engelvud, Nju Džersi)
Stasala je vrlo mlada i zaputila se u Minsky’s Burlesque u Njujorku , te je njeno ime postalo veoma zvučno. Kao i mnoge kolege, pokušala je glumačku karijeru ali bez velikog uspeha. 1962 godine se vratila tamo gde je stala, te je izdala ploču „Ann Corio predstavlja: Kako da se svučete za vašeg muža – Muzika za srećniji brak“. Uz ploču čije je autor tekstova bio Soni Lester, bila je upakovana i knjižica sa uputstvima An Korio i savetima kako postati kućna striptizeta.
1965 režira i glumi u show „Ovo je bila Burleska“, koji se odmah pretvorio u knjigu i satirični mjuzikl. zvanični sajt >>


Beti Pejdž
(1923, Nešvil, Tenesi– 2008, Los Andjeles, Kalifornija)

Ličnost Beti Pejdž, tradicionalno je povezana sa imaginarnim svetom burleske. Zapravo nikada se nije svlačila na nekom od stolova ili klubskih scena ali su o njoj ostala svedočanstva koja najveći deo performera ne želi da ostavi iza sebe: pornografski filmovi. Page je sa Tempest Storm, Lily St. Cyr i drugim umetnicama, učestvovala u naslovima kao što su Varietease i Teaserama:  jednostavni filmski snimci Burleske snimljeni u studiju, sa stripteasom ali i sa komičnim i muzičkim delovima.
Prelepa crnka je postala fetiš, a kasnije i pop ikona i pomogla je da Burleska ponovo zaživi početkom 90 tih godina. zvanični sajt >>


Blejz Star
(1932, Vilsondejl, Zapadna Virdžinija )

Bez obzira što je njena pojava puna kontraverzije bila posledica njene afere sa tadašnjim Guvernerom Luizijane, Erlom Longom (pogledajte film Blejz, sa Lolitom Davidovic i Pol Njumenom), Fani Bele Fleming je bila performer visokog ranga. Crvene kose i oblog tela, urođene senzualnosti i sa velikim scenskim darom Blejz je bila mešavina koja je i danas izvor inspiracije mnogih starleta. Dovoljno je podsetiti se da je među spektakularnim tačkama koje je Blejz izvodila na sceni bila ona u kojoj jedna stolici počinje da gori, dok ona obnažena seda na nju. Jedna druga poznata tačka je ona se lepoardom koji je prati u stopu i korak po korak skida.


Drti Martini

Nezamenjiva Drti Martini se približila Burleski relativno kasno. Posle nekoliko koreografisanih šou programa i sporadičnih perioda tokom kojih je glumila u putujućim kompanijama, počinje svoje nastupe u Njukorku 1997. godine kada se rađa i njen “personaž”. 2004 je krunisana kao Miss Exotic World.
Tokom 2006 se na kratko pojavljuje u filmu Shortbus Džona Kameron Mišel, zajedno sa par kolega Burleskne scena Njujorka.


Dita Von Tiz
Posle kraće karijere striptizete u svetu softkora , Heter Rene Svit shvaća da je burleska i svet pinapa, zapravo njen idealni svet. Od tog trenutka i u samo nekoliko godina postaje ona koju mnogi smatraju kraljicom Burleske. Vremenom za široku publiku postaje nešto više od bivše supruge Marilin Mansona, postaje umetnica sa vrhunskim kapacitetima i opasnim nosem za poslove.
Zahvaljujući umešnosti u klasičnom baletu, njeni su peformansi često prelepi sa koreografske tačke gledišta i istovremeno puni neke vrste scenoskog “grandeur “ odnosno veličine. Ovo čini njene izvedbe adekvatnijim za scene poput Crazy Horse (gde je tokom sezone 2008/2009, dugo nastupala) nego za lokalne klubove.
Autor je knjige Burleska i Umetnost Tiza/Fetiša kao i Umetnost Tiza i još uvek ne objavljenog Stripteese. Zvanični sajt >>

Share